sobota, 8 kwietnia 2017

Wytrawny tort naleśnikowy z zieloną herbatą + film


Hej!
Naleśniki pewnie znacie. To czym Was zaskoczyć? Ano naleśnikami, ale w innej wersji. Proponuję z dodatkiem zielonej herbaty. Myślę, że nie będzie kłopotu z nabyciem herbaty zielonej. Można ją dostać w każdym sklepie spożywczym. Potrzebny nam będzie pył. Jeśli nie macie to też nie ma problemu.
Potrzebujemy:

Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 łyżeczki herbaty zielonej (aby otrzymać pył herbaciany trzeba zmielić w młynku)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • trochę soli
  • 50 g roztopionego masła
  • woda gazowana

Do środka:
  • rzodkiewki
  • pomidor
  • kukurydza
  • ogórek
  • papryka w dowolnym kolorze
  • oliwki
  • szczypiorek
  • wiaderko twarogu naturalnego ze znajomego sklepu 😉
  • śmietana 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • sól
  • trochę pieprzu kolorowego

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Jeśli jest za  gęste trzeba dolać wody gazowanej i wymieszać. Ciasto ma mieć lejącą postać. Odstawić na 30 minut.




W tym czasie kroimy warzywa w kostkę. Smażymy cienkie placki i odstawiamy do wystudzenia.
Zalewamy żelatynę i ubijamy śmietanę. W czasie kręcenia śmietany dolewamy żelatynę i potem mieszamy śmietanę z serkiem naturalnym. Następnie naleśnikami wykładamy tortownicę (boki i dno) tak aby placki zachodziły na siebie. Wykładamy trochę masy serowej, i wrzucamy warzywa. Teraz robimy mieszki. Do salaterki wkładamy naleśnika. Na dno kładziemy łyżkę masy i warzywa. Kładziemy do środka tortownicy. Tak postępujemy, aż skończą nam się placki. Zostawiamy tylko jednego na wierzch. Zakładamy placki na górę ciasta i przykrywamy ostatnim naleśnikiem. Teraz trzeba udekorować i schłodzić.  

Może tort w całości może nie wygląda efektownie, ale w przekroju bosko. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz