23 kwi 2017

Babka majonezowa





Składniki:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki majonezu Roleski

90g mąki pszennej

90g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia






Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, miksując na małych obrotach. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Po łyżce dodawać majonez, miksując nadal na małych obrotach. 


Na koniec dodać mąkę, wmieszać delikatnie rózgą kuchenną. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. 


Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.






SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz