niedziela, 23 kwietnia 2017

Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem





Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem
ViolaPassion


Sobota już za nami .
Weekend mija i nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni ,jeśli tak to jest przepis dla Ciebie.
Aż 45 do 60 minut poświęcicie na to danie
Ja mam zaległości muszę uzupełnić Blog, tak mało ostatnio byłam z wami.
Niestety nakład pracy nie pozwalał mi na regularne pisanie.
Nie znaczy że nie gotowałam .
Gotowałam jak zwykle,ale nie miałam pomysłów na nowy talerz.
Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad  czy kolację .






Składniki 4-6 osób
1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE"
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 cebula drobno pokrojona
4 ząbki czosnku przetartego na prasie
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM
4 świeże pomidory (gałązkowe) średniej wielkości sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
4 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki suszonego oregano


Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem
ViolaPassion

Sposób:
Do garnka średniej wielkości wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę drobno posiekana i czosnek (szklimy)
Następnie dodajemy mięsko .
Łączymy i smażymy.
Odstawiamy .
Teraz sos:
Rozgrzewamy następny garnuszek ,dodajemy oliwę ,cebulę i czosnek i chwilę szklimy.
Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i te z puszki.
Pieprz,sól do smaku.
Oregano odrobinę cukru do smaku i gotujemy około 15 minut.
Następnie blendujemy ,
I gotujemy kolejne 10 minut.
Zalewamy sosem mięso i dusimy minimum 15 min .dodajemy suszoną bazylię
W między czasie makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu .
Po wyłożeniu dania na talerz posypujemy tartym parmezanem .
Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania