sobota, 22 kwietnia 2017

Makaron z bakłażanem w pomidorach



Makaron i nuda?!? Nigdy, przenigdy! Makrony są wdzięcznym, ubóstwianym przez nas produktem, a kuchnia śródziemnomorska….<3 czegóż więcej chcieć? Świeżość, pełnia smaków i aromatów, która drzemie, która czeka na wydobycie esencji z warzyw…trudno opisać słowami, to trzeba zrobić i zjeść! Tak też czynimy ;)








Składniki

300 g ulubionego makaronu
1 bakłażan
2 szalotki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 malinowe pomidory
2 łyżki rodzynków
1 łyżka orzechów piniowych
bazylia
cukier
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę.
Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i takich tam…
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą).
Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Sos do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Do niego wrzucamy makaron, orzechy, dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Podajemy z posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz