czwartek, 20 kwietnia 2017

Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty





Pieczona kaczka
ViolaPassion




Wiosna w powietrzu  nakłoniła mnie do wymyślenia następnego dziwnego połączenia.
Ten wynalazek będę na pewno powtarzać.
Wy też zaryzykujcie i złamcie swoje domowe przepisy bo jedzenie tych samych dań z tych samych produktów odbiera tak naprawdę nam przyjemność z jedzenia i smak.
Gotują dziś prawie wszyscy!!!
Dlaczego nie Ty ,czy Ty?
Nie jesteśmy od "nich" gorsi.!!!!
Tylko boimy się porażek ;-)
Ale przecież to nie boli , w najgorszym przypadku danie wyląduje w koszu .
I tylko w koszu .
Więc?
Ja już zaczęłam!  a ty?


 Składniki:
1 kaczka około 1,2 kg (pozbawiona ud ale ze skrzydłami )
5 ząbków obranego czosnku (całe)
2 garście świeżej mięty + kilka listków do samego pieczenia
4 ziarna owocu jałowca
3 liście laurowe
2 łyżka soli
2 owoce pintaji inaczej smoczy owoc
4 świeże figi
1 limonka
4-5 łyżek słodkiej papryki
3-4 cebule czerwone
1 łyżka smalcu gęsiego
1 łyżka oliwy truflowej

Sposób:
Kaczkę myjemy i oczyszczamy z resztek piór błonek itp.
Do wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól,miętę.

Mieszamy po to by połączyć wszytko razem i umieszczamy naszą kaczkę w takiej marynacie na minimum całą noc najlepiej na 24h w chłodne miejsce pod przykryciem.
Następnego dnia kaczkę musimy opłukać z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem i posypujemy z dwóch stron słodką paprykę.
 Myjemy owoce nie pozbawiamy skórek i kroimy w wielkie kawałki.
Cebulę obieramy i przekrajmy na 4
Rozgrzewamy piekarnik do 200C
Do naczynia żaroodpornego wsadzamy kaczkę do Śródka kaczuszki wsadzamy połowę owoców i cebulę resztę niestaranie rozsypujemy na kaczkę dodając jedną łyżkę smalcu gęsiego i po wierzchu skrapiamy oliwą truflową .
Jeżeli jej nie mamy dajmy się na spokój ;-)
Dodajemy kilka listków mięty świeżej.
I zamykamy naczynie .
Zmniejszamy temperaturę pieczemy  pół godziny w 180C
Następnie godzinę w 150C
I kolejne pół godziny w 180C ale już bez przykrycia.
Kaczka nam się zarumieni ,pozostanie soczysta,i w tym przypadku wspaniale przejdzie nam owocami i miętą dzięki pieczeniu pod przykryciem możemy zmienić nasze zwykłe danie w niezwykłą podróż smaku .
Smacznego i powodzenia .
Buziaki :-*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania