czwartek, 20 kwietnia 2017

Kurczak po kreolsku

Kurczak na rozgrzanie. 








Składniki

  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • pół łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta mielonych goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • cebula
  • olej
  • sól

     

     

    Przygotowanie

      Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut.
    Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem.
    Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz