Kukurydziane placuszki

Kukurydziane placuszki. Pyszne i szybkie

Dziś zapraszam Was na pyszne kukurydziane placuszki. Doskonałe na śniadanie, jak również do obiadu. Ja najczęściej podaje je z ulubionym dżem. Moje dzieci często jedzą je „solo”. Od po prostu placuszek w rączkę i … znika w zadowolonej buzi. Sposobów podania jest naprawdę wiele 😉 Spróbujcie.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dolewamy mleko, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Smażymy placuszki z obu stron na złoto na mniejszym ogniu (ja smażę na oleju kokosowym). Jeden placuszek, to jedna łyżka masy. Przed każdą porcją masę na placuszki należy przemieszać. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz