KUCHNIA

Pomarańczowe otrębuski

Ciasteczka idealne na poświąteczne obżarstwo, bo zawierają mnóstwo błonnika, który jak wiadomo wspomaga pracę jelit. Ale żeby nie było, są bardzo smaczne, idealnie się sprawdzą na ekspresowe śniadanie z poranną herbatką, czy jako przegryzka w ciągu dnia, zresztą na ciacho każda pora jest dobra.

ps. Przechowywane w puszcze będą świeże nawet do 10 dni.

Składniki na około 40 sztuk:

350 g mąki u mnie była to tortowa orkiszowa ale może to być po prostu pszenna

100 g otrębów

100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego ale delikatnego w smaku np. słonecznikowy

100 g cukru

1 banan

3 łyżki skórki pomarańczowej (możecie zrobić sami, przepis znajdziecie tu, lub kupić np. tu)

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

w misce utrzyj na gładką masę banana, roztopiony olej kokosowy i cukier. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj masę bananową i skórkę. Możesz tez dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.

Zagnieć ciasto- konsystencją przypomina glinę.

Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz dłonią. Można też wyciskać wzory.

Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *