środa, 19 kwietnia 2017

Pieczona Dorada w ŚWIEŻYM rozmarynie i cytrynie


DORADA PIECZONA
ViolaPassion





Lekko ,pysznie i zdrowo !!!!!
Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebuje nakładu czasu czy pracy.

Składniki: 2 osoby
 2 świeże dorady
 2 cytryny
 2 gałązki świeżego rozmarynu
 sól
Dodatkiem jest:
kilka małych ziemniaków ,garść natki pietruszki,i odrobina najlepiej świeżej mięty



Sposób:
Ziemniaki myjemy nie obieramy !!!!
Rozgrzewamy piekarnik do 180C
Drobno siekamy Natkę i mięte wsypujemy razem do miski z ziemniakami posypujemy delikatnie solą i mieszamy tak by połączyć zioła z ziemniakami.
Zawijamy w folie aluminiowa i bez dodatków tłuszczów starajmy się zrobić  bombkę z foli w taki sposób nie przyklei się nam ziemniak do foli .
Pieczemy około 30 min do 40 w zależności od wielkości naszych ziemniaków.
Doradę w między czasie oczyszczamy z łusek,myjemy i osuszamy
Rybę  prószymy sola z obu stron .
Z jednej strony nacinamy pod skosem DORADĘ w 2-3 miejscach i wkładamy do środka tj.na zdjęciu cienkie plastry cytryny .

Na każdą Doradę kładziemy po gałązce rozmarynu.
Zamykamy folią w taki sam sposób jak ziemniaki pieczemy również w 180C około 25-30 minut pod koniec pieczenia (ostatnie 5-7 minut) otwieramy od góry folie po to by nasza ryba miała przypieczoną skórkę.
Jak widzimy całkowity czas przyrządzenia naszego wspaniałego dania nie zajmie więcej niż 60 minut .
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania