Wielkanocna galareta-babka drobiowo warzywna

W te święta taką babkę miałam na stole









1 litr bulionu drobiowego
200 g ugotowanego filetu z kurczaka
2 ugotowane marchewki
mała puszka groszku konserwowego
7 ugotowanych jajek przepiórczych
6 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. 
Przygotować formę silikonową do babki,na dno wlać trochę zimnego bulionu i odstawić do stężenia. 
Następnie w równych odstępach ułożyć obrane jajka przepiórcze,wsypać porcję groszku,zalać bulionem i odstawić do stężenia.Na stężałą warstwę włożyć połowę ugotowanego i drobno pokrojonego fileta oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Ponownie zalać porcją bulionu i odstawić. Na marchewkę wsypać resztę groszku i resztę fileta,zalać pozostałym bulionem i firmę z galaretą wstawić na kilka godzin a nawet całą noc do lodówki.
Gotową galaretę wyłożyć na talerz i dowolnie udekorować np rzeżuchą i jajeczkami. Smacznego!











Komentarze

Popularne posty