Jajka z galarety

Na Wielkanoc jajka są mile widziane w każdej postaci. U mnie na stole gościły jajka z galarety drobiowej.









 10 szt wydmuszek z jajek
1/2 l bulionu drobiowego
200 g gotowanego mięsa drobiowego( u mnie filet z kurczaka)
2 ugotowane marchewki
4 łyżki groszku konserwowego
3 łyżeczki żelatyny

Wcześniej,kiedy używamy jajka do wypieków możemy przy okazji  przygotować wydmuszki. Jajko szerszą stroną wziąć do góry zrobić dziurę na ok 2 cm średnicy,wylać zawartość i użyć do wypieków.
Same skorupki porządnie,dwukrotnie wyparzyć wrzątkiem w środku i na zewnątrz. Dokładnie wysuszyć.
Tak przygotowane gotowe są do użycia.
Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia.
Wydmuszki umieścić we wkładce do jaj by stały pionowo,w każde nałożyć porcję pokrojonego mięsa,posiekanej w kosteczkę marchewki i groszek. Można też dać kukurydzę konserwową jeśli ktoś lubi. Zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie delikatnie oskubać skorupki i galaretkowe jajka ułożyć na półmisku. Dodatkowym atutem będzie odpowiednia dekoracja by piękniej prezentowały się na stole. Smacznego!








Komentarze

Popularne posty