Zupa z soczewicy

By 13:52 ,

Zupa z soczewicy popularna na całym świecie i podawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka.  Polecam!



Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • puszka pomidorów w puszce
  • pół dużej czerwonej papryki lub cala mała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pól łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kolendry
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie pół kostki rosołowej
Wykonanie:
  1. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka minut. Odcedzić.
  2. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić.
  3. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut.
  4. Do warzyw dodać: czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, imbir i kurkumę i chwilę wszystko smażyć.
  5. Dodać wodę, soczewicę, zmiksowane pomidory z puszki, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie odrobinę kostki rosołowej.
  6. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut do miękkości warzyw mieszając od czasu do czasu.
  7. Na koniec doprawić pieprzem i solą i posypać zieloną pietruszką.



You Might Also Like

0 komentarze