Zrobiłam to danie dla dzieci, bardzo lubimy takie jedzonko. Polecam

paella z indykiem

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka zmieni kolor surowizny dodać pokrojonego w kostkę indyka. Doprawić solą, pieprzem. Dodać kurkumę, posiekane drobno chilli, paprykę wędzoną. Jeśli nie będzie mocno ostre to później dodać pieprz cayenne do smaku. Tu są suszone papryczki chilli, ale nie każde są równo ostre. Jak już mięso lekko się przesmaży zdjąć wszystko z patelni.

Na patelnię wrzucić ryż i chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Smażyć tak około 30 sekund, następnie wlać na patelnię wywar lub wodę wymieszaną z vegetą lub kostką rosołową.  Gotować ryż około 2 minuty, następnie wrzucić indyka i cebulki oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i szafran. Gotować co jakiś czas zamieszać. Cały płyn z patelni ryż musi wchłonąć.

danie z ryżem

Jak już jest prawie gotowe dodać krewetki. Przykryć naczynie, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować jeszcze minutę.

Posypać natką pietruszki i gotowe.

Smacznego.