Komosa ryżowa - z czym to się je ?

Quinoa znana też pod nazwami komosa ryżowa lub ryż peruwiański zagościła na naszym stole całkiem niedawno. O jej dobroczynnych dla zdrowia właściwościach, w tym działaniu przeciwnowotworowym  znajdziecie w Internecie mnóstwo informacji, nie będę ich więc powielać. Przypomnę tylko, że quinoa nie zawiera glutenu.
Zaciekawiona ilością pozytywnych opinii postanowiłam sprawdzić do czego komosę ryżową można  wykorzystać, umówiłam się też z Moniką, że napiszę do czego ją stosowałam.

Komosa ryżowa - z czym to się je ?
Komosa ryżowa - z czym to się je ?
 Jednak na początek dwie uwagi odnośnie gotowania:
  • komosa ryżowa posiada naturalną powłokę zwaną saponiną, dlatego przed gotowaniem warto ją przepłukać na sicie przez 2-3 minuty, żeby pozbyć się ewentualnego posmaku goryczki.
  • aby ugotować komosę ryżową na jedną porcję quinoa dodajemy 2 porcje wody lub bulionu
  • czas gotowania to koło 15 - 18 minut
Zastosowanie
  • jako zamiennik ryżu lub kaszy (zwłaszcza kuskus i bulgur); może też zastępować makaron i ziemniaki jako dodatek do dań głównych
  • do przygotowywania musów owocowych
  • do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych
  • doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych
  • zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp)  stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców
  • można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine
  • jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem czy  zupy ogórkowej i wielu innych
  • może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub  suszonymi owocami
  • mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek
Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna.
Dobrej jakości quinoa można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Komosa ryżowa - z czym to się je ?
Komosa ryżowa - z czym to się je ?

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: