piątek, 14 kwietnia 2017

Frankfurcki zielony sos

Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno ( szparagi, brokuły, kalafior ), filetów śledziowych.Do "F"szystkiego :P











Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml jogurtu
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1 mała cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 ogórek konserwowy
  • 300 g świeżych ziół : natka pietruszki
  • szczypiorek
  • koper
  • estragon
  • melisa
  • lubczyk
  • szczaw
  • trybula
  • rzeżucha
  •  

    Przygotowanie

     
    Umyłem zioła, osuszyłem, posiekałem. Jajka ugotowałem na twardo, przekroiłem, wyjąłem żółtka, które roztarłem w miseczce z olejem. Dodałem jogurt, śmietanę i sok z cytryny.
    Wymieszałem z posiekanymi ziołami, drobno pokrojonym ogórkiem i posiekana cebulą.
    Doprawiłem sola, pieprzem i cukrem oraz musztardą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz