piątek, 14 kwietnia 2017

Mini mazurki czekoladowe

Pyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może oczywiście zamiast mini mazurków zrobić jeden duży prostokątny albo ręcznie uformować kształt np. jajka.





składniki:

250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g czekolady (dałam 100 g deserowej i 50 g gorzkiej)
150 g śmietanki 30 %
bakalie Helio do dekoracji: płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki do schłodzenia, na ok 40 minut, aby zesztywniało dzięki temu nie będzie lepić się do rąk i wygodniej będzie nim wylepić foremki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić i napełnić kruche spody. Udekorować bakaliami.







Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz