czwartek, 13 kwietnia 2017

Wielkanocny żurek bez glutenu i laktozy

W zeszłym roku spóźniłam się z zakwasem i musiałam kombinować z bezglutenowym "oszukanym" żurkiem, ale udało się. Gdybyście potrzebowali przepis to znajdziecie go tutaj
Tym razem zakwas nastawiłam w porę, wyszedł idealny, więc czas na przepis na żurek. Zrobiłam go na rosole z kaczki, bo taki akurat miałam i myślę, że na Wielkanoc pasuje, ale oczywiście możecie zrobić na jakimkolwiek innym wywarze. 

Składniki:

1 litr zakwasu bezglutenowego na mące z quinoy i mące gryczanej (przepis tu)
700 ml rosołu z kaczki
200 g wędzonego boczku
2 białe kiełbasy z dzika (mogą być zwykłe)
1 cebula
1 łyżka smalcu
3 ząbki czosnku
majeranek
starty chrzan
pieprz 
sól
jajka na twardo
plasterki ugotowanej marchewki 
szczypiorek

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Boczek i kiełbasę kroimy w plasterki i razem z cebulką wrzucamy do rosołu i zagotowujemy go, gotujemy około 5 minut.  
Wlewamy rozmieszany zakwas, mieszamy, aż do momentu ponownego zagotowania. 
Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą ilością majeranku, chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Chwilę gotujemy i  zdejmujemy z ognia. 
Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać szczypiorkiem, albo innym dodatkami, które według Was pasują. 
Życzę miłych przygotowań do świąt.

12 komentarzy:

  1. Same do wytrawnych dań jakoś zapału nie mamy ale jakby ktoś nam taki zrobił to z chęcią byśmy go zjadły bo żurek kiedyś lubiłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie byśmy się uzupełniały, bo ja ze słodkościami tak nie za bardzo, chociaż i tak się ostatnio trochę rozwinęłam pod tym względem.

      Usuń
  2. Już nie mogę się doczekać niedzielnego żurku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny żurek :) Ci, którzy muszą unikać glutenu będą zachwyceni, że mogą skorzystać z przepisu, a nie muszą rezygnować z dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze jest to, że jest faktycznie jest bardzo smaczny nie widzę różnicy między nim, a zwykłym chyba, że przez te parę lat już zapomniałam jak smakuje.

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale :). Bardzo fajny przepis :). Wesołych Świąt ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również życzę wszystkiego dobrego na święta :)

      Usuń
  5. Naprawdę zaczynasz mnie przekonywać do żurku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaka robisz :) Wesołych i spokojnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń