Dziś zapraszam Was na pyszny deser z cytrynowym mascarpone i lodami. Całość oblałam czekoladowym sosem, a dla przełamania smaku deser podałam ze słonawą kruszoną z krakersów od Cukry Nyskie. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka od tak. Chwila i cała paczuszka znika w ich buziach 😉 Ja również często zajadam się nimi solo lub dodaję do najróżniejszych deserów. Polecam! A wracając do deseru… warto uprzyjemnić sobie tak chwilę. Mówię Wam, po prostu niebo na talerzu 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 125 mascarpone
- 1/2 większej cytryny
- 1 łyżka cukru pudru (u mnie trzcinowy)
- kilka małych solonych krakersów – u mnie od Cukry Nyskie
- gałka lodów waniliowych
- sos czekoladowy
Przygotowanie:
Do miski przekładamy schłodzony ser mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i łyżkę cukru pudru, miksujemy. Próbujemy smak (nie może być on mdły, ma być wyraźnie cytrynowy). Na talerz, na którym podamy deser rozkruszamy solone krakersy. Następnie na takiej a la kruszonce układamy gałkę lodów oraz gałkę naszego cytrynowego mascarpone. Całość polewamy sosem czekoladowym, a pomiędzy gałki wbijamy 1 całego krakersa. Podajemy od razu.
Smacznego
Rewelacja! 🙂
Dziękuję 😀