kwietnia 13, 2017

Babka majonezowa z szafranem

    Czy ktoś z Was jeszcze nie wie, że majonez dodajemy nie tylko do jaj i sałatek na Wielkanoc ? Pyszna babka majonezowa wymaga zmieszania tylko kilku składników. Zrobicie ją bardzo szybko i na pewno Wam się uda.

Zaskoczeni ? W sumie majonez to jaja i olej, a są to jedne z podstawowych składników wykorzystywanych do przygotowywania ciast.

Moja babka majonezowa ma piękny żółty kolor, dzięki dodatkowi szafranu. Jeśli nie dysponujecie tą przyprawą, możecie pominąć - babka i tak będzie pyszna.

A może jedna babka to dla Was za mało ? Łapcie przepisy na babki - szukajcie TUTAJ



babka-szafranowa-na-wielkanoc




PRZEPIS NA BABKĘ MAJONEZOWĄ Z SZAFRANEM




Składniki na babkę majonezową:
( * szklanka pojemności 250 ml )

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 jaj ( rozmiar "M )
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta szafranu 



Przygotowanie babki majonezowej:

Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i szafranem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez  - połączyć składniki.

Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia.

Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać.

Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.



Ciasto przelać do formy na babkę, posmarowaną olejem i wysypaną dokładnie mąką.

Babkę majonezową piec w 180 stopniach C przez około 45 minut.

Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na kratce  i pozostawić do ostygnięcia.

Przed podanie babkę prószyć cukrem pudrem.


wielkanocna-babka-z-szafranem

majonezowa-babka-wielkanocna

babka-majonezowa-z-szafranem


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo