Babka puszysta

 

 

Babka puszysta, wilgotna, delikatna, rozpływająca się w ustach.

Moje dzieci uwielbiają ciasta lekkie jak chmurka i chętnie wybierają taki domowy deser nad kupnymi słodyczami. Moja córeczka nosiła też babkę w śniadaniówce do szkoły dla siebie i koleżanki z ławki.

Babka puszysta jest prosta do przygotowania, jej aromat zależy od waszych upodobań smakowych, może być cytrynowa, rumowa, waniliowa czy arakowa.

 

 

 

PRZEPIS NA BABKĘ PUSZYSTĄ

Składniki na babkę puszystą:

3 jaja

3/4 szkl cukru

2 szkl mąki

1 szkl oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

ulubiony aromat do ciast

 

 

Jak zrobić babkę puszystą:

Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować.

Do puszystego kogla mogla dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat.

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.

Ciasto wlać do formy na babkę.

Piec ok 45 min w 180st (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

 

 

Babka puszysta

 

 

 

 

 

Babka puszysta

 

 

 

 

 

 

Wielkanoc tuż tuż 🙂

 

 

   Przepisy na Wielkanoc

 

 Barszcz biały  Zupy na Wielkanoc – przepisy

 

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa  Babka – przepisy na babki

 

Mazurek staropolski  Mazurek – przepisy na mazurki wielkanocne

 

sernik nowojorski   Sernik – przepisy na serniki

 

Co wkładamy do koszyka wielkanocnego   Co wkładamy do koszyka wielkanocnego

 

Jajka z łososiem   Zbiór przepisów na JAJKA faszerowane

 

Pasztet z marchewki Przepisy na pasztety – zbiór