czwartek, 13 kwietnia 2017

Pasztet z sarny


pasztet z sarny
ViolaPassion

Zbliża się Wielkanoc zróbmy sobie przyjemność i podajmy na stół coś troszkę innego.
Zaskoczmy bliskich i samych siebie .
Cieszmy się czasem który spędzimy z bliskimi ;-)

Składniki:
1kg. sarniny
750 dag wieprzowiny najlepiej boczek
Cebula×3
Marchew ×2
Pietrucha korzeń x2
Pietruszka natka 1 pęczek
Czosnek cała główka
Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie
Sól  i pieprz do smaku
liść laurowy x6
Owoc Jałowca 8 ziaren
2 suche bułki (kajzerki)
Smalec gęsi - kilka łyżek


Sposób:
Mięso sarny kroimy w wielka kostkę
Tak samo boczek
Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy
Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu (może być kostka rosołowa) i zagotować później dodajemy mięso .
I tak dusić około 2.5 do 3 godzin ponieważ mięso musi być bardzo miękkie
 Pamiętajmy o  częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę
Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny
Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa.

NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować
Gdy bulion ostygnie namoczyć musimy kajzerki wycisnąć i zmielić dwa razy lub trzy przez maszynkę tak jak i mięso i warzywa plus świeża cebula i z trzy ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cała
Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw
Dodać z trzy świeże jaja wymieszać
Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego
Powierzchnia musi być wygładzona i uważajcie na nie pozostawienie na brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się polać wierzch bulionem i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny
Smacznego
Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania