Skoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie?

Składniki (na 60 ciastek):

  • 350 gram mąki pszennej tortowej 
  • 200 gram masła 
  • 3 białka 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki wody różanej 
Polewa królewska:
  • 1 białko 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • rozpuszczona czekolada 
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce.
Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane ciastka lub ocieram o palec spryskując czekoladą ciastka. Odstawiam ciastka na kratkę i pozwalam im spokojnie wyschnąć. 
Przechowuję w szczelnym pojemniku kilka dni. 

Smacznego, Klaudia. 








Brak komentarzy