Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny.

neapolitański placek wielkanocny
Pizza? Na Wielkanoc? Właściwie nie wiem, czy ktokolwiek w naszym kraju nazwałby to danie pizzą. Moja żona powiedziała - bardzo dobre, ale to na pewno nie jest pizza! No cóż, to tylko taka nazwa. Neapolitańczycy mogą sobie nazywać pizzą co chcą -  w końcu to ich słowo. Ja nazwałem to danie po prostu plackiem. Myślę, że kombinacja serów i wędlin może ulegać w nim pewnym wariacjom. W pewnym sensie ta smakowita potrawa jest przecież daniem resztkowym. Ważne, by zachować różnorodność składników i równowagę smaków.

Składniki:

  • ciasto na pizzę lub ciasto kruche                            
  • kilkanaście plasterków salami
  • kilka plastrów szynki gotowanej
  • kilka plastrów boczku
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 150 g ricotty
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
  • 3 jajka surowe
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Wykonanie:

  • Przygotować ciasto na pizzę np. z tego przepisu (ilości podwojone) lub ciasto kruche np. z tego przepisu (ilości podwojone).  Lub kupić dwa opakowania ciasta gotowego.
  •   2/3 ciasta ułożyć w natłuszczonej formie do tarty pozostawiając końce wystające około 2 cm ponad brzeg.
  • Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę.
  • Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem.
  • Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto rumieni się zbyt szybko - przykryć folią.














Komentarze