kwietnia 13, 2017

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ!



Gofry z bitą śmietaną i owocami!

Takie poranki uwielbiam długie i leniwe. Rankiem na śniadanie można zjeść coś bardziej kalorycznego bez obaw, bo przez cały dzień zdążymy spalić ten posiłek. I chociaż gofry same w sobie nie są zbyt kaloryczne, to dodatki a jakimi najchętniej je jemu już niestety tak. Ale co tam! Raz na jakiś czas można zgrzeszyć ;-)
Uwielbiam gofry i pojawią się one dość często na śniadanie w moim domu.
Przy przygotowaniu gofrów ważne są proporcje, gofry powinny być dość chrupiące, ale nie mogą być wysuszone. Moje dzisiejsze gofry pachną pomarańczami!
Pycha!



PRZEPIS NA GOFRY:


- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cukru pomarańczowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 pomarańcza
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
opcjonalnie: jeśli lubisz słodkie gofry dodaj 3 łyżki cukru

W/w składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką i odstaw na minimum 15 minut (ciasto możesz też przygotować wcześniej i wstawić na godzinę do lodówki).
Smażymy na złoty kolor w gofrownicy.
Podajemy z ulubionymi owocami i/lub bitą śmietaną.

Życzę smacznego!

Cudownego dnia Wam życzę!

3 komentarze:

  1. Kurcze miałam przejść na dietę , ale jak patrzę na te gofry t do mnie przemawiają żebym je zrobiła. A nic zacznę dietę od następnego poniedziałku , a dzisiaj jeszcze wyjmę mojego dezala i zrobię te gofry. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI