wtorek, 11 kwietnia 2017

Śledzie domowe

Przepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking". 








Składniki

  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 gałązki koperku, same listki
  • Zalewa : 400 ml wody
  • 250ml cukru pudru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego

     

     

    Przygotowanie

      Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.

    Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
    ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.

    Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz