Mam dla was przepis na szybkie i tanie kotlety rybne.
Jeśli zostaną wam ugotowane ziemniaki to tym lepiej, do nich dodamy sardynki w oleju, zioła, przyprawy, zeszkloną cebulkę, jajko.
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub w wersji bezglutenowej w drobnej kaszce kukurydzianej i smażymy na oleju.
Podajemy w towarzystwie surówki i ulubionego sosu np. ajwaru czy słodkiego sosu chili.
PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE
Składniki na kotlety rybne:
300g ugotowanych ziemniaków
1 puszka 110g sardynek w oleju
1 cebula
1 jajko
2 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kurkuma
sól
pieprz
do obtoczenia bułka tarta lub kaszka kukurydziana
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety rybne:
Cebulę siekamy drobniutko i szklimy na oleju spod rybek.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Sardynki rozgniatamy widelcem.
Ziemniaki mieszamy z rybą, cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami – próbujemy i doprawiamy do smaku.
Dodajemy kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, jajko – mieszamy wszystko.
Formujemy kotleciki zwilżonymi rękami i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoto na oleju.
Partnerem tej publikacji jest Maxwell&Williams Polska.
Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji SWAY oraz MEDINA