kotlety_rybne

 

 

Mam dla was przepis na szybkie i tanie kotlety rybne.

Jeśli zostaną wam ugotowane ziemniaki to tym lepiej, do nich dodamy sardynki w oleju, zioła, przyprawy, zeszkloną cebulkę, jajko.

Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub w wersji bezglutenowej w drobnej kaszce kukurydzianej i smażymy na oleju.

Podajemy w towarzystwie surówki i ulubionego sosu np. ajwaru czy słodkiego sosu chili.

 

 

 

 

PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE

Składniki na kotlety rybne:

300g ugotowanych ziemniaków

1 puszka 110g sardynek w oleju

1 cebula

1 jajko

2 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

kurkuma

sól

pieprz

do obtoczenia bułka tarta lub kaszka kukurydziana

olej do smażenia

 

 

Jak zrobić kotlety rybne:

Cebulę siekamy drobniutko i szklimy na oleju spod rybek.

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

Sardynki rozgniatamy widelcem.

Ziemniaki mieszamy z rybą, cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami – próbujemy i doprawiamy do smaku.

Dodajemy kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, jajko – mieszamy wszystko.

Formujemy kotleciki zwilżonymi rękami i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na złoto na oleju.

 

 

 

 

kotlety_rybne

 

 

 

 

Partnerem tej publikacji jest Maxwell&Williams Polska.

 

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji SWAY oraz MEDINA

 

 

 

axwell and Willliams Polska