Napoleonka bez jajek

Napoleonka bez jajek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto francuskie:: 1 opakowanie
Cukier puder:: 160g
Woda:: 80ml
Sok malinowy:: 4 łyżki
Agar:: 1 łyżeczka
Woda spod ciecierzycy:: 160ml 1 puszka
Mix do śmietany:: 1 opakowanie

Nutritional information

1
Porcja
190
Kalorie
2g
Białko
7.1g
Tłuszcz
29.2g
Węgl.
0g
Błonnik

Czy napoleonka bez jajek jest możliwa do zrobienia? Tak! I smakuje równie dobrze jak oryginalna. Wegańska wersja klasycznego ciasta.

  • 40 min
  • Serves 9
  • Medium

Ingredients

Share

Napoleonka bez jajek

Długo zastanawiałem się jak zrobić napoleonkę idealną. Wbrew pozorom nie było to zadanie proste, ponieważ wymagania były z mojej strony bardzo wyśrubowane. W moich żyłach płynie krem bezowy z napoleonek, więc byle czego nie zdzierżę. Moja mama, będąc ze mną w ciąży, zajadała się nimi, a później ja, jako wyrośnięty dzieciak również przy każdej możliwej okazji wpychałem je w siebie. Słodki ulepek, który kojarzy mi się z dzieciństwem jak nic innego.

Dla mnie jedyną i prawdziwą wersją napoleonki, to ta z różowym kremem bezowym. Ciężka masa budyniowa to po prostu kremówka, którą również lubię i na pewno na blogu pojawi się kiedyś przepis.

Oczywiście mogłem iść na skróty i próbować zrobić krem z mleczka kokosowego, ale to nie byłoby już to… Taka napoleonka byłaby słabym podrabiańcem. Jeśli już robić imitacje, to porządnie. Woda spod ciecierzycy świetnie imituje białka jaj, które są kluczowym elementem napoleonki, a raczej kremu bezowego, który jest jej najważniejszą częścią.

Targały mną wątpliwości co do sposobu zrobienia napoleonki. Krem bezowy robi się w kąpieli wodnej, ale czy woda spod ciecierzycy zareaguje na to tak samo jak białka jaj…? Wyjdzie pyszny krem czy słodka, różowa zupa? Na szczęście wyszedł piękny krem, a napoleonka bez jajek stała się faktem!

Ilość kremu bezowego z przepisu wystarczy na 9 średniej wielkości napoleonek. Jeśli marzą Ci się wielkie, wypełnione po brzegi kremem ciacha, to zrób dwa razy więcej kremu.

A co zrobić z ciecierzycą, która zostaje po zrobieniu napoleonek? Polecam burgery z ciecierzycy. Wymiatają!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto francuskie:: 1 opakowanie
Cukier puder:: 160g
Woda:: 80ml
Sok malinowy:: 4 łyżki
Agar:: 1 łyżeczka
Woda spod ciecierzycy:: 160ml 1 puszka
Mix do śmietany:: 1 opakowanie

Wykonanie

1
Gotowe

Syrop cukrowy

Do garnuszka wlej wodę i wsyp cukier. Umieść garnek na gazie i gotuj do momentu aż zacznie delikatnie gęstnieć. Powinien spływać z łyżeczki "nitką". Dodaj soku malinowego lub czegokolwiek do zabarwienia oraz agar. Zamieszaj, gotuj około 30 sekund i zdejmij z ognia.

2
Gotowe

Ubijanie piany

W czasie, gdy syrop cukrowy się robi, możesz ubić pianę z wody spod ciecierzycy. Użyj wody z całej puszki, czyli około 150-160ml. Dodaj do dużej metalowej miski wodę i ewentualnie szczyptę soli, jeśli nie było jej w składzie (zazwyczaj jest). Na wysokich obrotach miksuj do momentu utworzenia się gęstej piany (2-3 minuty). Dodaj mix do śmietany (śmietanfix lub inny) i ubijaj dalej aż piana będzie niemalże sztywna.

3
Gotowe

Krem bezowy

Krem bezowy robimy w kąpieli wodnej. Na ogniu postaw garnek. Zagotuj wodę, zmniejsz moc do połowy, wstaw miskę z ubitą wodą spod ciecierzycy (właśnie dlatego najlepiej użyć metalowej miski). Ubijaj stopniowo dolewając wcześniej zrobionego (jeszcze gorącego) syropu. Syrop nie może za długo czekać bo zgęstnieje! Ubijaj około 15 minut. Powstała masa powinna być gęsta i puszysta. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

4
Gotowe

Ciasto pokrój na kwadraciki i upiecz w piekarniku. Podczas pieczenia zacznie rosnąć - nakłuj je, żeby było możliwie jak najcieńsze. Napoleonka będzie łatwiejsza do zjedzenia.

5
Gotowe

Na upieczone ciasto francuskie nakładaj lekko przestygnięty krem. Ja robiłem to po prostu nożem, ale możesz użyć rękawa cukierniczego. Im napoleonka będzie niższa, tym łatwiej będzie ją później jeść. Na samej górze możesz zrobić małą ozdobę ("kupkę") z części kremu za pomocą rękawa cukierniczego lub tak jak ja... reklamówki. Wstaw ciacha do lodówki na kilka godzin i zajadaj. W lodówce napoleonki mogą stać spokojnie kilka dni i ciągle będą pyszne.

Konrad Budzyk

Makaron z cukinii
previous
Makaron z cukinii w sosie teriyaki
Pasztet z ciecierzycy
next
Pasztet z ciecierzycy
Makaron z cukinii
previous
Makaron z cukinii w sosie teriyaki
Pasztet z ciecierzycy
next
Pasztet z ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nawia

Widzę piekarnik. Z biedronki?

Konrad Budzyk

Haha dokładnie 🙂 Jako tako się sprawdza. Szału nie ma, ale za te pieniądze… 😉

Nawia

Też go mam, skuszona wizją wypieków na mojej kawalerce. Piekłam w nim chleb gryczany, kilka razy jakieś ciastka. Częściej służy mi do zapiekania wegańskich serów w hot dogach 😉 dzisiaj będzie miał debiut z ciastem fasolowym. Trzymaj kciuki. Uwielbiam Twojego bloga, dzieki Tobie mój powrót na weganizm jest łatwiejszy.

kamila

da się zamienić cukier na erytrol ?

Konrad Budzyk

Trudno mi powiedzieć na 100%, bo nie robiłem. Wydaje mi się, że wyjdzie, tylko smak będzie troszkę inny – jak to przy erytrolu 🙂 Jeśli zrobisz, to koniecznie daj znać czy fajny efekt

Moni

Mistrzu … ! <3 😉

Hala

Wydaje mi się, że ten etap z gorącą wodą można pominąć, bo w przypadku białek chodzi o ścięcie ich, a aquafaba się przecież nie zetnie.

Konrad Budzyk

Robiłem bez kąpieli wodnej pierwszą próbę i było słabe. Naprawdę jest różnica – ogromna.

Hala

Ciekawe… chyba też muszę przetestować 🙂

Kaja

Myślisz, że taka ubita aquafaba sprawdzi się też jako masa do tortu ?:)

Konrad Budzyk

Hmm warto spróbować 🙂 Nie jest ona jednak bardzo twarda, dlatego trzeba uważać, bo może się rozlać 😉

Dorota

Ciasto francuskie ma w składzie masło, więc nie jest to wypieki wegański…

Konrad Budzyk

Wystarczy kupić wegańskie – większość sklepów (biedronka, lidl etc) ma wegańskie ciasto francuskie.

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x