wtorek, 11 kwietnia 2017

Włoska babka ciambella




Z cyklu Wielkanocne inspiracje przedstawiam Wam - ciambella tradycyjna babka włoska w kształcie wieńca. 
Ciambella można tłumaczyć na wieniec czy obwarzanek   
Babka jest pyszna a dzięki zawartości oleju, nie jest sucha.
Wariacji jest mnóstwo. 
Proponuje Wam wersje migdałową. 
Upiecze ją każdy amator w kuchni. 

Najlepiej piec ją w formie z kominkiem. 
Upiekłam w takiej właśnie formie o średnicy 24 cm

Będziecie potrzebować:
150 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju o neutralnym zapachu
250 g cukru do wypieków
3 jajka (w temperaturze pokojowej- białka i żółtka osobno)
175 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 kilka kropel esencji migdałowej
otarta skórka z jednej cytryny
 Płatki migdałowe do ozdoby.

Mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiać i odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt.
Następnie cały czas miksując dodawać powoli olej. 
Masa powinna być puszysta i jednolita. 
Dodać skórkę z cytryny i esencję migdałową. Następnie przesianą mąkę i zamieszać do połączenia.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki. 
Piec w nagrzanym piekarniku- 170 stopni  około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia
Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami.

Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową

Wymieszać puder z wodą i esencją migdałową. 
Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz