środa, 12 kwietnia 2017

Bagietki kukurydziane


Bagietki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki której mają wyjątkowo chrupiącą skórkę, są mięsiste w środku i wyjątkowe w smaku.  Ciasto wymaga zaczynu który robimy wcześniej (powinien wyrastać od 6 do 10 godzin)
 Pyszne są. Dzieci zjadły całą nim zdążyła wystygnąć. 


Przepis na trzy średnie bagietki
Zaczyn
120 ml wody w temperaturze pokojowej
1 g drożdży instant
142 g mąki (użyłam chlebowej)

Ciasto właściwe
380 ml wody w temperaturze pokojowej
1 g drożdży
327 g mąki chlebowej 
95 g mąki kukurydzianej
6 g soli

 Przygotuj zaczyn- zmieszaj wszystkie produkty i włóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 6 do 10 godzin. Powinien potroić swoją objętość.

 Ciasto właściwe. 
Zamieszaj wodę, mąki, drożdże, sól i cały zaczyn. Wyrabiaj dokładnie można mikserem z końcówkami w kształcie haków. Można wyrabiać w maszynie do chleba (użyjcie programu do wyrabiania wyrastania ) Powinno powstać gładkie elastyczne ciasto. Przenieś ciasto do natłuszczonej miski, owiń szczelnie folią i odstaw do wyrośnięcia na około 2 do 3 godzin (powinno co najmniej podwoić swoją objętość)
Następnie wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat. 
Podziel ciasto na trzy lub cztery części. 
Możesz podzielić na dwie- będą dwie całkiem duże bagietki. 
Każdy z kawałków ukształtuj delikatnie w nierówny prostokąt i złóż na pół. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Po upływie 20 minut ukształtuj bagietki (możesz użyć formy do bagietek, lub użyj papieru do pieczenie, podwijając tak aby bagietki miały kształt i nie stykały się ze sobą). 
Obsyp bagietki mąką, przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 1i 1/2 godziny)
Wyrośnięte bagietki piecz w temperaturze 230 stopni przez 20 minut sprawdzając co jakiś czas czy się nie przypalają. 
Na dno piekarnika wstaw żeliwną patelnie z garścią kostek lodu . 
Wystudzić na kratce. Powodzenia :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz