Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią

Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne o smaku delikatnie waniliowym...Polecam serdecznie :)


wymiary blaszki: 25 x 28
temp. pieczenia: 180C
czas pieczenia: ok. 40-50 minut




Składniki

150 g jogurtu naturalnego
2/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 jajka
proszek do pieczenia
sól

Ponadto
200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo )
puszka brzoskwiń
galaretka pomarańczowa
klika kropelek olejku waniliowego




Sposób przygotowania

Rozpuszczamy galaretkę według opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C . Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksujemy 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na blachę posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut .
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i układamy na wierzchu ostudzonego ciasta .Polewamy tężejącą galaretką.
Można na końcu na każdym kawałeczku ciasta zrobić wzorek z bitej śmietany , tak jak ja to uczyniłam.:)
Ciasto to również bardzo dobrze smakuje bez galaretki i posypane tylko cukrem pudrem.




Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty