Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa "

Ach, cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą "kora drzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :)

Foremka : 25 x 40



Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych dowolnych orzechów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    • 1 puszka brzoskwiń
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 300 g masła
    • 5 żółtek
    • 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru )
    • 2 łyżki cukru
    Ponadto:
    • 2 małe paczki delicji pomarańczowych
    • 2 op. galaretki brzoskwiniowe
    • spirytus do nasączenia ( dodałam rumu )
    • tłuszcz do blaszki
    • papier pergaminowy

    Sposób przygotowania:

    Ciasto :
    1. Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka 
    2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy.
    3. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie )
    4. Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut.

      Krem:
      1. W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie.
      2. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę.
      3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
      Placek orzechowy z brzoskwiniami :

      1. Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu.
      2. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , następnie delicje nasączone w rumie , pozostałą masę i pokrojone brzoskwinie.
      3. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.


      Komentarze

      Popularne posty