2017/04/10

Makaron ryżowy z pak choi

Ekspresowy, tajski makaron z warzywami na dobry początek tygodnia. Po raz pierwszy przygotowałam danie z kapustą pak choi, którą śmiało można jeść na surowo. Chrupiąca, z dodatkiem makaronu ryżowego i cebuli oraz odrobiny pasty tom yum to całkiem niezły przepis na obiad. Makaron gotuje się nie dłużej niż 6 minut. Pasta tom yum to rozgrzewająca tajska pasta z dodatkiem trawy cytrynowej i galangalu. Coraz bardziej podobają mi się azjatyckie smaki!





Makaron ryżowy z pak choi / 2 porcje


Składniki:
  • 100 g makronu ryżowego, tajskiego, wstążki
  • 2 kapusty pak choi
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 łyżeczki pasty tom yum
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Kapusty myjemy i osuszamy.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy warzywa razem z pastą tom yum.
  • Smażymy krótki, tak, aby warzywa pozostały chrupiące.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Można dodać więcej pasty tom yum, jeśli lubimy ostrzejsze dania.
  • Całość można oprószyć białym lub czarnym sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz