przepisy
Przepisy

CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ

Chili con carne, czyli chili z mięsem to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Łatwa w wykonaniu tudzież smakuje równie dobrze po odgrzaniu następnego dnia.  Jest to danie jednogarnkowe, w moim przypadku z dodatkiem kukurydzy. Najczęściej podawane z białym ryżem lub tortillą.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
  • 1 duża cebula
  • puszka krojonych pomidorów (około 400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 papryczki chili
  • pół puszki kukurydzy (ok. 6 łyżek)
  • pół puszki czerwonej fasoli (ok. 5 łyżek)
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • ryż biały oraz kwaśna śmietana do podania

Wykonanie

Cebulę oraz słodką paprykę pokroić w kosteczkę. Chili i suszone pomidory posiekać. Odsączyć kukurydzę.

Cebulę podsmażyć na głębokiej patelni. Po 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażyć przez kilka minut często mieszając. Wrzucić papryczki chili, a zaraz po nich dodawać porcjami mięso.

Gdy mięso mielone będzie już usmażone wlać pomidory z puszki. Dusić całość 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać suszone pomidory, słodką paprykę w kosteczce oraz kukurydzę. Danie gotować jeszcze przez około 5 minut do miękkości warzyw.

Danie z powodzeniem przygotujemy również w garnku z grubszym dnem.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *