„To jest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny.

sernik

Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma.

Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25  –  wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche.

puszysty sernik

Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony.  Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę, dodać proszek budyniowy i wymieszać. Teraz stopniowo dodawać twaróg i co jakiś czas wlewać ajerkoniak. Wymieszać na gładką jednolitą masę. Nie może być grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier nie przerywając mieszania. Tak ubite białka dodać do sera, jeszcze nie mieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche.

sernik z budyniem

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70  minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można go przykryć folią aluminiową. Ja nie musiałam, ale uprzedzam. Zostawić w blaszce aż całkowicie ostygnie.

Polać lukrem lub czekoladą, jak kto woli.

sernik

Thermomix

  • ciasto kruche jak wyżej
  • do naczynia miksującego dodać żółtka, połowę cukru, proszek budyniowy, zmiksować obroty 4, czas 30 sek
  • dodać pokruszony twaróg, wlać ajerkoniak, miksować zaczynając od 1-10, miksować 30 sekund
  • wyjąć masę do miski, umyć naczynie miksujące i dokładnie wysuszyć. Założyć motylek
  • wlać białka, ubijać 3 minuty, obroty 3,5 Następnie podczas ubijania dodawać pozostały cukier
  • wyjąć białka i położyć na masie z sera
  • umyć i dokładnie wysuszyć naczynie do miksowania
  • wlać śmietanę i ubijać, obroty 3 1 minutę, ale trzeba być ostrożnym. Czasami śmietana szybciej się ubije. Uważajcie żeby nie zrobić masła.
  • dodać śmietanę do masy i delikatnie wymieszać
  • reszta jak wyżej.