Czerwony ryż z warzywami i mozzarellą



Jedliście kiedyś czerwony ryż? ja powiem Wam, że po raz pierwszy i bardzo ciekawa byłam jego smaku. Ryż znajdziecie w sklepie biogo. Ryż ma słodkawy orzechowy posmak, podczas gotowania woda robi się czerwona. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ja dodałam do niego podsmażoną paprykę, cukinię, kulki mozzarelli i dużo natki pietruszki. Tak lekko, ale smacznie :-). Miłego dnia, u Was też tak pada ???

Składniki na 3 porcje:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 200 g ryżu czerwonego pełnoziarnistego 
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie kulek mozzarelli
  • papryka czerwona mielona słodka
  • garść słonecznika łuskanego
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


1. Ryż gotujemy podobnie jak kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik. 
3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego :-)



5 komentarzy:

  1. Takie dania to ja lubię :) Idealne zwłaszcza teraz gdy czasu niezbyt dużo, bo przygotowania do Świąt w toku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny raz muszę napisać, że bardzo lubię takie kolorowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł na czerwony ryż :) bardzo go lubię np. do butter chickena :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przede wszystkim zdrowo oraz kolorowo na talerzu. Chyba o to chodzi, żeby jeść oczami, a smak był najlepszym dodatkiem. Przepis na pewno wypróbuję, bo wygląda zachęcająco. Świetna robota i powodzenia w dalszej pracy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger