kiełbasa_biala

 

 

O białej kiełbasie przypominamy sobie zwykle w okolicach Wielkanocy, choć w sklepach dostępna jest cały rok.

Dla mnie jest takim typowym sezonowym, wielkanocnym produktem, choć znam takich, dla których biała kiełbasa kojarzy się ze świątecznym śniadaniem i zaopatrują się w nią na każde większe święta.

Biała kiełbasa jest produktem z dużym potencjałem – można ugotować na niej żurek czy inną pyszną zupę, można upiec, grillować, parować, można zrobić z nią zapiekankę, risotto, makaron, danie jednogarnkowe.



Lubicie białą kiełbasę?

Co dobrego z niej przygotowujecie?

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ PIECZONĄ

Składniki na białą kiełbasę pieczoną:

500g białej kiełbasy

1-2 cebula

1 duże jabłko winne

ulubiona zioła np. majeranek

50 ml sosu sojowego

 

 

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną:

Kiełbasę nakłuwamy widelcem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Cebule kroimy w ósemki, tak samo jabłko (tylko pozbawiamy go ogryzka), obkładamy cebulę.

Polewamy wszystko sosem sojowym, oprószamy ziołami.

Pieczemy ok godziny w 180st.

 

 

 

 

kiełbasa_biala

 

 

 

 

Wielkanoc tuż tuż 🙂

 

 

   Przepisy na Wielkanoc

 

 Barszcz biały  Zupy na Wielkanoc – przepisy

 

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa  Babka – przepisy na babki

 

Mazurek staropolski  Mazurek – przepisy na mazurki wielkanocne

 

sernik nowojorski   Sernik – przepisy na serniki

 

Co wkładamy do koszyka wielkanocnego   Co wkładamy do koszyka wielkanocnego

 

Jajka z łososiem   Zbiór przepisów na JAJKA faszerowane

 

Pasztet z marchewki Przepisy na pasztety – zbiór