poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Wegański mazurek jaglany



Nie jestem weganką. Nie jestem też wegetarianką. 
Jestem statystycznym mięsożercą. 
Zafascynowałam się jednak kuchnią wegańską i staram się rodzinie udowodnić, że wegańskie nie znaczy niedobre :)
Przedstawiam wam mazurek wegański. 
Wszystkim nam bardzo smakował. 
Koniecznie wypróbujcie w te Święta Wielkanocne .


Spód
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
10 daktyli
2 łyżki jogurtu sojowego
50 g oleju kokosowego


Masa jaglana
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
starta skórka z cytryny
laska wanilii
1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych)
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki agaru
1/2 szklanki śmietanki kokosowej


Spód
Wszystkie produkty zmiksować na kleista masę. 
Wysmarowaną olejem kokosowym okrągłą formę, wysypać sezamem. Wyłożyć spód. Masa będzie się kleiła, więc dobrze jest moczyć dłonie w zimnej wodzie. 
Podpiec 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor.
Masa jaglana
Kasze jaglaną solidnie wypłukać. Zagotować i wodę wylać. Następnie zalać 1 szklanka wody i gotować około 15 minut aż będzie miękka. Zmiksować jak będzie jeszcze ciepła, na gładką masę.
1/2 szklanki malin zagotować z cukrem i 1/2 szklanki śmietanki kokosowej, dodać agar i gotować jeszcze około 2 minut. Połączyć z masą jaglaną. Dodać cukier do smaku, wanilię, skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować.
Masę jaglaną przelać na podpieczony spód. Schłodzić.

 Polewa malinowa.
1 szklanka malin 
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki agaru

1 szklankę malin zagotować z 3 łyżkami cukru i z sokiem  cytryny. Przetrzeć przez sitko. 
Pestki nie będą nam potrzebne. Pozostały sok połączyć z 1/2 łyżeczki agaru i gotować 2 minuty na małym ogniu. Ciepła jeszcze przelać na masę jaglaną.

Kokosowa bita śmietana
1/2 szklanki śmietanki kokosowej 
3 łyżki cukru pudru
maliny do ozdobienia
Śmietankę kokosową ubić mikserem na puszystą stabilną masę. Ozdobić mazurek, używając rękawa cukierniczego. Poukładać maliny i posypać wiórkami czekoladowymi. 

P.S 
Jeśli nie możecie kupić śmietanki kokosowej, możecie użyć mleka kokosowego, ale tylko jego stałej części. Schłodźcie puszkę mleka kokosowego w lodówce co najmniej 24 godziny. 
Następnie otwórzcie puszkę i użyjcie śmietanki, która jest w postaci stałej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz