Co na obiad przygotowujecie swoim dzieciom? Moje wprost uwielbiają naleśniczki. Dziś wersja z białym serem na słodko. Przyznam Wam szczerze, że sama też uwielbiam takie obiady. Nie tylko za ich szybkość wykonania, ale przede wszystkim za smak. Ja swoją porcję naleśniczków często polewam jeszcze sosem czekoladowym. Ot mała rozpusta 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka M
- 250 g chudego twarogu
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego (u mnie z eSłoneczko)
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy dokładnie widelcem chudy twaróg z cukrem trzcinowym. Najpierw dodajemy mniejszą ilość cukru i próbujemy, opcjonalnie dodając więcej. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy dokładnie np. za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera na małych obrotach mąkę z mlekiem, wodą gazowaną i jajkami. Powinniśmy uzyskać jednolite lejące się ciasto.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu – u mnie patelnia dosłownie wysmarowana jedynie tłuszczem, wylewamy małe porcje ciasta i ruchem patelni rozlewamy je tworząc kształt naleśnika (naleśniki powinny być w miarę cienkie).
Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Zaraz po zdjęciu z patelni rozsmarowujemy na nich porcję słodkiego białego sera, składamy i podajemy.
Dla urozmaicenia naleśniki można polać również np. sosem czekoladowym lub innym ulubionym.
Smacznego
U mnie w domu naleśniki tylko na słodko:) Pycha!
😀