Pischinger

Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić .




Składniki:
  • opakowanie okrągłych wafli
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła ok. 50 g
Polewa:
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki 
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z cukrem pudrem.
  2. Dodać śmietankę i masło i na małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników.
  3. Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu.
  4. Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim,
  5. Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką ,
  6. Odstawić w chłodne miejsce.
  7. Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,
  8. Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również.
  9. Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin) 
  10. Kroić jak tort w trójkąty ostrym nożem.

Komentarze

Popularne posty