Śmietankowa szarlotka

Nie wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :)



Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy)
  • cukier puder
 
Sposób przygotowania:
  1. 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.
  2. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C
  3. Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta.
  4. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.

Smacznego :) 


Komentarze

Popularne posty