niedziela, 9 kwietnia 2017

Kokosowy pudding chia z musem z mango

Ostatnio nasiona chia robią furorę w internecie, więc postanowiłam na własnej skórze wypróbować czy faktycznie warto w nie zainwestować. Nie przypuszczałam, że w połączeniu z kremowym mleczkiem kokosowym i musem owocowym mogą tak znakomicie smakować. Posiadają w swoim składzie błonnik dający uczucie sytości i wpływający na szybszą przemianę materii oraz mnóstwo witamin i minerałów. W przeciwieństwie do lnu, który ma podobne właściwości mają neutralny smak, dzięki czemu można je wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju dań bez obawy, że będą wyczuwalne.


 Składniki
  • 2,5 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1 mango
  • 1 banan
  • 3 owoce physalis (miechunki)
  • parę listków mięty

Przygotowanie

Wieczorem

W misce łączymy nasiona chia z mleczkiem kokosowym, wodą, miodem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ja użyłam do tej czynności trzepaczki i mieszałam całość 2-3 minuty, aby nasiona nie opadły na dno. Taką mieszankę zostawiamy na noc w lodówce.

Rano

Mango miksujemy z bananem na gładki mus. Przekładamy go do pojemniczków, w których chcemy podać pudding. Na wierzch wykładamy mieszankę z nasionami chia. Jeśli będzie zbyt gęsta możecie dodać do niej łyżkę wody. Całość dekorujemy owocem physalis oraz listkami mięty. Z podanych składników wychodzą 3 porcje puddingu.


 Smacznego !

1 komentarz: