Pagnottelle di Pasqua. Wielkanocne bochenki.

bułka z jajkiem w środku
Pagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się przygotować ten włoski wypiek nie ze względu na oryginalność samego przepisu, ale jego atrakcyjny wygląd. Bardzo podoba mi się kompaktowy charakter pagnottelle di Pasqua. Polecam.



Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu
  • 2 łyżki masła (miękkiego)
  • jajka ugotowane na twardo
  • sezam do posypania wierzchu 

Wykonanie:

  • Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin).
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 4 równe części.
  • Z każdej części uformować wałeczek.
  • Z dwóch wałeczków zapleść warkocz, zlepić końce formując wianuszki. W środek włożyć ugotowane na twardo jajko. Odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.


Komentarze