Dziś chciałabym polecić Wam prosty i szybki w wykonaniu deser na ciepło. Pyszne imbirowo-miodowe jabłuszka z opiekanymi płatkami, które wprowadzają wspaniały chrupki akcent. Dla mnie małe niebo na talerzu. Dodatkowo deser za sprawą imbiru wspaniale rozgrzewa. Jeśli lubicie takie smaki polecam Wam przygotować sobie taki imbirowo-miodowy deser na chłodne zimne wieczory. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki miodu z imbirem
- pełnoziarniste opiekane płatki żytnie Sonko
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na większe kawałki (dowolne lub ósemki). Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy nasze jabłka. Smażymy mieszając i obracając ostrożnie jabłka tak długo aż te zmiękną, a na patelni powstanie karmelowy sos. Jabłka z naszym imbirowym karmelem przekładamy na półmisek, całość posypujemy pełnoziarnistymi opiekanymi płatkami żytnimi i polewamy resztą karmelu z patelni. Podajemy od razu.
Smacznego