niedziela, 9 kwietnia 2017

Muffinki z jagodmi

Witam Was kochani w cudowny niedzielny poranek 馃槂 Jakie ciacho macie dzisiaj do kawki? U mnie dzisiaj muffinki z jagodami i bit膮 艣mietan膮. M贸j przepis jest banalnie prosty, wystarczy wszystkie sk艂adniki na ciasto da膰 do miski, dok艂adnie wymiesza膰 i gotowe! Dodatkowo mo偶emy je ozdobi膰, dzi臋ki temu b臋d膮 pi臋knie prezentowa膰 si臋 na stole, a nasi go艣cie b臋d膮 je艣膰 je oczami. 呕ycz臋 cudownego dnia馃槜





Sk艂adniki na 12 muffinek:
m膮ka pszenna 1,5 szklanki,
jajka 3 szt,
cukier p贸艂 szklanki,
proszek do pieczenia 1 艂y偶eczka,
olej p贸艂 szklanki,
sk贸rka z pomara艅czy 1 艂y偶eczka,

dodatkowo:
jagody 100 g,
艣nie偶ka w proszku 1 opakowanie,
mleko 3/4 szklanki,
barwnik spo偶ywczy (niebieski) 1 艂y偶eczka,

Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki na ciasto dajemy do miski i dok艂adnie mieszamy 艂y偶k膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Do ciasta dodajemy bor贸wki i delikatnie mieszamy. Ciasto nalewamy do foremek. Piekarnik rozgrzewamy. Do piekarnika wk艂adamy blaszk臋 z muffinami i pieczemy w 170 stopniach przez 20-30 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone muffiny odstawiamy do ostygni臋cia. 
Zimne mleko ubijamy na sztywn膮 pian臋 z dodatkiem 艣nie偶ki w proszku. Do ubitej piany dodajemy barwnik spo偶ywczy i mieszamy 艂y偶k膮. Nast臋pnie za pomoc膮 szprycy ozdabiamy ostygni臋te muffiny. Dodatkowo wierzch babeczek mo偶emy ozdobi膰 艣wie偶ymi jagodami oraz jadalnymi koralikami. Smacznego 馃槉

1 komentarz:

  1. Ale pyszne muffinki :) I ten krem na wierzchu ! Rzeczywi艣cie trudno im si臋 oprze膰 ;)

    OdpowiedzUsu艅