07 kwietnia 2017

CIASTECZKA ORZECHOWO-KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ


Składniki na 20 sztuk:

90 g mąki migdałowej lub 90 g migdałów
2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 40 g)
7 płaskich łyżek wiórków kokosowych (ok. 40 g)
70 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g)
5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) (ok. 50 g)
3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g)
1 jajko rozmiar M
1 łyżka wody
 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

0. Jeśli używasz migdałów, zalej je gorącą wodą, odstaw na kilka minut, obierz ze skórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek.
1. W misce roztarłam łyżką olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche.
2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą.
3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce.
4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 min w 180 st. C

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* 1 ciasteczka: 

83 kcal
1,9 g białka
6,4 g tłuszczów (w tym 3,1 g tłuszczów nasyconych)
4,1 g węglowodanów ogółem
1,2 g błonnika pokarmowego

IG** = 25 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (3 ciastka) = 6 (niski)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
2%
Cynk
Wapń
4%
1%
Magnez7%
Żelazo2%
Witamina A
1%
Witamina E
Witamina C
16%
0%
Kwas foliowy2%
Witamina B13%
Witamina B2
Witamina B3
4%
3%
Witamina B62%
Witamina B12
2%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz:

  1. super pomysł na ciacha :)
    akurat upiekłam sobie chlebek dyniowy na ten tyg, ale ciachami kusisz :)

    OdpowiedzUsuń