piątek, 7 kwietnia 2017

Racuchy drożdżowe na wodzie







Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw.
Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. Idealnie sprawdzają się na kolację
do ciepłego mleka :)







Składniki:

3 pełne szklanki mąki
ok 1,5 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy
40g świeżych drożdży   
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru

dodatkowo cukier puder do posypania





  
 

Przygotowanie:

Mąkę wraz solą przesiać i wymieszać w misce. Połączyć je z resztą składników. Worozrobić z
drożdżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokładnie do połączenia skłaników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o
drobinę oleju.Ciasto nakładać łyżką namoczona każdorazowo w zimnej wodzie. Smażyć z obu stron. Wykładać na papier do odsączenia. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 









1 komentarz: