Wielkanocna, biała kiełbasa

Wielkanocna, biała kiełbasa

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Wielkanocna, biała kiełbasa jest jednym z najważniejszych dań podawanych w te wiosenne święta.  Każdy wie, że bez białej kiełbasy (w różnej postaci) nie może się obyć żadne śniadanie wielkanocne. Choć możemy ją jeść przez cały rok, to wielu z nas o białej kiełbasie przypomina sobie dopiero przed Wielkanocą.  Biała kiełbasa może być surowa lub parzona, zwykle podaje się ją smażoną, parzoną w zupie lub pieczoną.

  W niektórych domach białą kiełbasę wciąż przygotowuje się samodzielnie na tę okazję, chociaż przez cały rok jest dostępna w sklepach. Surowa kiełbasa powinna być bardzo jasna, a po ugotowaniu zrobić się lekko szara. Do jej robienia nigdy nie żywa się peklosoli, peklowana kiełbasa po ugotowaniu będzie różowa.  Biała kiełbasa powinna być wieprzowa lub wieprzowo-wołowa, solidnie przyprawiona solą i pieprzem, a także czosnkiem i majerankiem, mięso nie może być zmielone ani za grubo ani za drobno i to wszystko powinno znaleźć się w wieprzowym jelicie.

Więcej przepisów na potrawy z białą kiełbasą znajdziecie na stronie.

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • 6 białych, surowych kiełbasek
  • 100 ml piwa (6-7 łyżek)
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 nieduża garść majeranku

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Cebule obrać pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać paprykę, kmin rzymski i sól do smaku.

 

 

Jeszcze chwilę smażyć.

 

 

Połowę cebuli przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć kiełbaski.

 

 

Polać piwem.

 

 

Zmieszać musztardę francuską z miodem, zalać kiełbasę.

 

 

Na wierzch wyłożyć pozostałą cebulę. Wszystko posypać roztartym w dłoniach majerankiem.

 

 

Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut.

 

 

Biała kiełbasa powinna być podawana na gorąco, z cebulą i powstałym podczas pieczenia sosem.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *