Mini torcik z kwiatami z kremu

      Mały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to zaledwie 6 cm.
Taki mini torcik ''przemyciłam'' do szpitala. Solenizantka w dniu swoich urodzin miała więc namiastkę tortu, a na nim symboliczny bukiet kwiatów choć na niewielką osłodę pobytu w szpitalu.

Na upieczenie takiego tortu potrzeba niewielu składników, dlatego równocześnie z tortem można upiec biszkopt taki jak, np. w przepisie na jabłecznik warstwowy. Po upieczeniu wykrajamy z ciasta foremką o średnicy 6 cm cztery krążki. Krążki przed przełożeniem kremem nasączamy kilkoma łyżeczkami herbaty z sokiem z cytryny i kroplą olejku rumowego.
Do przyozdobienia tortu tulipanami i liśćmi potrzeba małej ilości kremu. Może to być krem z białek ubijanych na parze i masła. Ozdoby z takiego kremu dobrze zachowują nadany im kształt, a po schłodzeniu są dość trwałe. Opis przygotowania kremu jest w punkcie 7 przepisu na tort z różami. Zmieniamy jedynie ilość potrzebnych składników na:
  • 200 g masła
  • 2 białka
  • 140 g cukru
  • kolorowe barwniki spożywcze
Nadmiar niewykorzystanego kremu może służyć jako dodatek do ciasta lub deseru.
Taki mini tort można wykorzystać również jako piętro tradycyjnego tortu, a bukietem kremowych kwiatów w podobny sposób ozdobimy nie tylko świąteczne babeczki.




Komentarze

Popularne posty