Kuchnia orientalna jest pełna aromatów i smaków. Jedną z pyszniejszych według mnie potraw są samosy. Papier ryżowy a w nim kawałki smażonego kurczaka, odrobina makaronu, warzyw, grzybów shitake i glonów Wakame. Uwielbiam tego typu dania, szczególnie na lunch w pracy. 

Składniki (7-8 sztuki):

  • 7-8 płatów papieru ryżowego
  • 50 gram makaronu ryżowego 
  • garść suszonych glonów Wakame 
  • kilka grzybów Shitake 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 ogórka zielonego 
  • 200 gram piersi kurczaka 
  • przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • łyżka soku z cytryny 
  • olej do smażenia kurczaka 
Świetnym dodatkiem jest sos z masła orzechowego:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka kropel syropu klonowego 
  • sok z cytryny 
Glony wakame, suszone grzyby shitake oraz makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję analogicznie z pozostałymi produktami. 
Masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy oraz sok z cytryny dokładnie mieszam. Gotowe spring- rolls podaję od razu, najlepiej smakują umoczone w sosie.  

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy