kwietnia 06, 2017

Pavlova z kremem mascarpone i owocami

   Masz chęć to zrobić, ale boisz się, że poniesiesz klęskę... Że coś pójdzie nie tak, że to się nie uda.
Odważ się, bo upieczenie bezy wcale nie jest trudne.
Też miałam obawy i zabierałam się do mojej pierwszej Pavlovej jak przysłowiowy "pies do jeża". Nie dziś, może jutro, zrobię w weekend itd... Tysiące niepotrzebnych wymówek, bo UDAŁO SIĘ ! Za pierwszym razem udało mi się upiec bezę, można by rzec - idealną. Była bielusieńka, nie popękała, z zewnątrz kruchutka, a w środku miękka.

Dziś Ty podejmij wyzwanie i zrób to ! Nie odkładaj na kiedyś, bo pożałujesz, że wcześniej nie spróbowałeś/aś.

Upieczenie perfekcyjnej Pavlovej to kwestia dobrze ubitych białek i odpowiednio nagrzanego piekarnika. Piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego ja mam swój patent.

Bezę wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Jeśli po około 10 minutach zaczyna lekko żółknąć, zmniejszam temperaturę do 120 stopni. I suszę bezę. Jeśli beza nadal miała by zamiar przybrać żółtawy odcień, zmniejszamy temperaturę do 110-100 stopni C.


pavlova-z-kremem-mascarpone



PRZEPIS NA PAVLOVĄ Z KREMEM MASCARPONE I OWCAMI



Składniki na beze Pavlovej:
  • 5 białek ( jajko "M")
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny 



Składniki na krem mascarpone:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka cukru pudru



Przygotowanie bezy:

Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek.
Białka ubić na pianę. Do ubitych białek, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru.
Gdy piana stanie się szklista, a cukier nie będzie wyczuwalny dodać sok z cytryny.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć pianę z białek, formując okrąg średnicy około 20 cm. Na środku uformować dołek ( na krem ).



Tak przygotowaną beze wstawić do nagrzanego piekarnika, początkowo do temperatury 150 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec bezę przez 90 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić beze w piekarniku do zupełnego ostygnięcia.



Przygotowanie kremu mascarpone:

Schłodzoną słodką śmietankę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone. Całość dobrze zmiksować na gładki krem.

Krem wyłożyć w zagłębienie bezy.

Na wierzchu ułożyć dowolne owoce lub polać musem owocowym ( np. z malin lub mango )


pavlova-z-mascarpone-i-owocami

idealna-pavlova-z-mascarpone


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo